IMG 20230220 141027W dniu 6 marca 2023 ogłoszono wyniki szkolnego konkursu  - Szkolne potyczki kulinarne - „Świat na talerzu”, który odbył sie w dniach 20-24.02.2023. Celem konkursu było rozwijanie umiejętności zawodowych, wykorzystanie surowców z różnych regionów świata, charakterystycznych dla danego kraju, propagowanie potraw z różnych kuchni świata, rozwijanie wyobraźni, rozwijanie umiejętności społecznych, wykazywanie się kreatywnością i otwartością na zmiany i promowanie współpracy. W konkursie brali udział uczniowie klas 1, 2 i 3 Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych ZSZ.
---------------------
Uczestnicy w ramach konkursu wykonali samodzielnie, dobierając się w grupy maksymalnie 5-cio osobowe, wylosowane przez siebie potrawy z danej kuchni świata

1- KUCHNIA BUŁGARSKA
2- KUCHNIA FRANCUSKA
3- KUCHNIA GRECKA
4- KUCHNIA HISZPAŃSKA
5- KUCHNIA WĘGIERSKA
6- KUCHNIA WŁOSKA

Potrawy zawierały minimum dwa surowce charakterystyczne dla wylosowanej kuchni świata

Format pracy: deser, przystawka lub danie główne

Ocenie podlegało:
 - estetyka i prezentacja dania
 - poprawność przepisu i zastosowanie surowców z danej kuchni
 - prezentacja wiadomości i zakres informacji o przygotowywanej kuchni


Komisja przyznała nagrody w poszczególnych kategoriach i następującym osobom:

I grupa – uczniowie klasy 1 TŻiUG opiekun Magdalena Kluga-Maron
1 miejsce- Roksana Kłosowska, Anna Bendyk, Wiktoria Majchrzak, Wiktoria Jabłońska
II grupa – uczniowie klasy 2 TŻiUG opiekun Dorota Brozdowska
1 miejsce- Oliwia Płotka, Anna Ziółkowska i Maja Tomczyk
III grupa – uczniowie klasy 3 TŻiUG opiekun Magdalena Kwaśniewska
1 miejsce- Blanka Beyer i Angelika Cieśniewska

Wszystkie pozostałe osoby otrzymały wyróżnienia.

Dziękujemy za udział i zaangażowanie.