olimpiadaDnia 16 X 2020 roku w naszej szkole odbył się Etap Szkolny XXV Olimpiady Wiedzy o Żywieniu i Żywności. W olimpiadzie wzięło udział 25 uczniów klas II, III i IV Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych. Najwyższe wyniki w naszej szkole uzyskali:



1. Julia Dera – kl. III TŻiUG
2. Paweł Stępkowski – kl. IV TŻiUG
3. Dominik Różański – kl. IV TŻiUG
4. Natalia Wiśniewska – kl. II TŻiUG sp
5. Jolanta Kotłowska – kl. III TŻiUG

Dwoje uczniów:
1. Julia Dera – klasa III TŻiUG
2. Paweł Stępkowski – klasa IV TŻiUG
awansowało do Etapu Okręgowego OWoŻiŻ, który odbędzie się 4 grudnia 2020 roku w Szczytnie – o ile nie stanie na przeszkodzie pandemia.

Olimpiada Wiedzy o Żywieniu i Żywności jest ściśle powiązana z interdyscyplinarną dziedziną wiedzy jaką jest „nauka o żywieniu”, zajmującą się współzależnością między pożywieniem człowieka a jego zdrowiem i życiem. Olimpiada jest jednym z ważniejszych przedsięwzięć edukacyjnych, których celem jest inwestowanie w zdrowie społeczeństwa.
Głównym zadaniem Olimpiady jest upowszechnianie szeroko rozumianej wiedzy o żywieniu i żywności, a także rozwijanie zainteresowań uczniów powyższą tematyką.

Tematyką wiodącą tegorocznej XXV edycji Olimpiady Wiedzy o Żywieniu i Żywności jest:
„Cukrzyca – prewencja i leczenie dietą”.
Z poniższymi zagadnieniami zmagać się będą uczestnicy Etapu Okręgowego:
1. Cukrzyca jako wynik zaburzeń w regulacji procesów metabolicznych
2. Cukrzyca jako wynik błędów żywieniowych.
3. Cukrzyca i ryzyko rozwoju innych chorób cywilizacyjnych.
4. Aktywność fizyczna w cukrzycy.
5. Rola fitoterapii w profilaktyce i wspomaganiu leczenia cukrzycy.
6. Żywność funkcjonalna w profilaktyce i wspomaganiu leczenia cukrzycy.
7. Wykorzystanie suplementów w profilaktyce i wspomaganiu leczenia cukrzycy.
8. Postępowanie z chorą na cukrzycę w okresie ciąży.
9. Badania biochemiczne i kryteria diagnostyczne cukrzycy.

Eliminacje okręgowe polegają na rozwiązaniu testu, na który składają się zadania z tematyki wiodącej oraz zadania z zakresu gastronomii, żywności i żywienia.

Życzymy naszym uczniom dobrych wyników.
Opiekun i organizator OWoŻiŻ – Dorota Brozdowska