IMG 20211103 133451W dniach 02-08.11.2021 w Zespole Szkół Zawodowych odbył się Konkurs Szkolne potyczki kulinarne - „Jesień ukryta w tartach” Celem konkursu było, rozwijanie umiejętności zawodowych, wykorzystanie jesiennych surowców, propagowanie potraw regionalnych, rozwijanie wyobraźni, rozwijanie umiejętności społecznych, wykazywanie się kreatywnością i otwartością na zmiany oraz promowanie współpracy. W konkursie brali udział uczniowie klas 1, 2 i 3 Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych ZSZ.

----------------------
Uczestnicy w ramach konkursu wykonali samodzielnie, w parach wybraną przez siebie potrawę dowolną techniką. Potrawy musiały zawierać jesienne surowce (np. cukinia, bakłażan, dynia, kapusta, papryka, orzechy, ziemniaki, kukurydza, buraki, cebula, kalafior, brokuły, marchew, pomidory, śliwki, jabłka, gruszki, rabarbar, itp..) Praca musiała zostać wykonana w formie tarty. Ocenie podlegała estetyka, prezentacja dania oraz poprawność przepisu i zastosowanie jesiennych surowców.

Komisja przyznała nagrody w poszczególnych kategoriach i następującym osobom:

I grupa – uczniowie klasy 1 TŻiUG opiekunowie Joanna Luftmann i Dorota Brozdowska
1 miejsce- Marta Truszczyńska i Anna Ziółkowska- tarta wytrawna
Patrycja Kempkowska i Oliwia Żelazna- tarta słodka

II grupa – uczniowie klasy 2 TŻiUG opiekunowie Joanna Luftmann i Magdalena Kwaśniewska
1 miejsce- Aleksandra Łożyńska i Magdalena Tucholska- tarta wytrawna
Roksana Czeszejko-Sochacka i Zuzanna Kogut- tarta słodka

III grupa – uczniowie klasy 3 TŻiUG gim opiekun Magdalena Kwaśniewska
1 miejsce- Weronika Rumińska i Martyna Wójciak- tarta słodka

IV grupa – uczniowie klasy 3 TŻiUG sp opiekun Magdalena Kluga-Maron
1 miejsce- Kinga Kurkowska i Kinga Gabryszewska- tarta słodka
Monika Kobylska i Karina Klimek- tarta wytrawna

Wszystkie pozostałe osoby otrzymały wyróżnienia. Przepisy na zwycięskie tarty znależć można w naszej strefie gastronomicznej, do której serdecznie zapraszamy. 

Dziękujemy za udział i zaangażowanie.