IMG 20241206 104303W dniu 06.12.2024 uczennice klasy 3 i 5 Technikum żywienia i usług gastronomicznych Karolina Wilk i Kotkudak Yevheniia wraz z opiekunem Magdaleną Kluga-Maron reprezentowały naszą szkołę w okręgowym etapie XXIX Olimpiady Wiedzy o Żywieniu, który odbywał się w Zespole Szkół Hotelarsko-Gastronomicznych w Gdyni. Polegała ona na rozwiązaniu zadania z zakresu gastronomii, kelnerstwa, żywności i żywienia oraz wykonaniu zadania praktycznego w formie projektu z zakresu planowania, organizacji i oceny żywienia.

-----------------------
W dniu 09.12.2024 odbędzie się część teoretyczna za pomocą platformy elektronicznej. Polega ona na rozwiązaniu testu, na który składają się zadania z tematyki wiodącej. Tematyka wiodąca – Żywność wspierająca odporność.

Zwieńczeniem etapów okręgowych jest ogólnopolski finał, który odbędzie się w marcu 2025 roku w Szczecinie.
Koordynatorem Olimpiady w naszej szkole jest Pani Dorota Brozdowska.

Olimpiada Wiedzy o Żywieniu stawia sobie za cel rozwijanie zainteresowań uczniów i nauczycieli szkół ponadpodstawowych problematyką potrzeb pokarmowych człowieka i sposobów ich prawidłowego zaspakajania, wartości odżywczej i prozdrowotnej żywności, gastronomii i kelnerstwa oraz roli żywienia w zapobieganiu chorobom dietozależnym, a także tworzenie dla zdolnej młodzieży możliwości ogólnopolskiej rywalizacji w tym obszarze wiedzy.

„Zdrowie człowieka tkwi od pokoleń w tym co ma w głowie i co na stole”
prof. Jan Gawęcki