W dniu 11 grudnia 2024 roku odbyło się spotkanie pracowników Wojewódzkiego Inspektoratu Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych w Olsztynie z uczniami klasy 4 TŻiUG oraz klasy 3 TH .Pracownicy Wojewódzkiego Inspektoratu Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych zapoznali uczestników z zagadnieniami dotyczącymi jakości handlowej mięsa, przetworów mięsnych oraz produktów rybołówstwa. Uczniowie zgłębili wiedzą na temat kontroli jakości handlowej artykułów z omówieniem oceny organoleptycznej i oznaczenia ilościowego składników żywności w towarach paczkowanych. Przedstawiono także informację na temat systemu RASF.
----------------------
Inspektorzy przytoczyli jakie dokumenty prawne regulują kwestie dotyczące ochrony konsumentów
Dz.U.1997.78.483 - Konstytucja Rzeczypospolitej Polskiej z dnia 2 kwietnia 1997 r.
Art. 76. Ochrona konsumentów
Władze publiczne chronią konsumentów, użytkowników i najemców przed działaniami zagrażającymi ich zdrowiu, prywatności i bezpieczeństwu oraz przed nieuczciwymi praktykami rynkowymi.
oraz
Artykuł 8 rozporządzenia 178/2002
Ochrona interesów konsumentów
Prawo żywnościowe ma na celu ochronę interesów konsumentów i powinno stanowić podstawę dokonywania przez konsumentów świadomego wyboru związanego ze spożywaną przez nich żywnością.
Ma na celu zapobieganie:
a) oszukańczym lub podstępnym praktykom;
b) fałszowaniu żywności, oraz
c) wszelkim innym praktykom mogącym wprowadzać konsumenta w błąd
Spotkanie zorganizowały Magdalena Kluga-Maron i Bożena Zalewska